Nederland verandert langzaam van naam. Wat waren de stijgers en dalers? Welke naam dreigt te verdwijnen en wie maakt een comeback? In hoeverre zijn celebrities van invloed en hoe noemen zij hun kroost? De Ruijter presenteert – van Arie tot Zimra – hét officiële namenoverzicht van 2013. Geheel in lijn met de ‘kort en stoer’ trend staan Tess en Sem staan op nummer 1. Presentatrice Tess Milne blijkt een invloedrijke aanjager van de populairste meisjesnaam en dankzij het ‘Wendy van Dijk effect’ kent Sem een ware opmars. Ouders worden in hun drang naar uniciteit ook steeds creatiever. Het namenbestand, aangevoerd door de one-of-a-kind categorie, groeit nog steeds. Wat te denken van Goud of Toots Thaddeus Afrika? BN-ers doen in dit licht een flinke duit in het zakje. Een groep om goed in de gaten te houden want talentenjachten, soaps en voetbal zijn dé belangrijkste inspiratiebron, zo blijkt. Naast unieke namen is de voorkeur voor ‘F-namen’ heel opmerkelijk. Zou luisteren de bekende baby’s van dit jaar naar namen als: Fay, Fayenne, Fee, Feline, Fenne, Fien en Fleur.
Een tipje van de (s)luier
Dé meisjesmodenaam van nu is Vajèn, met de runner up van The Voice Kids als drijvende kracht. Bij de jongens is Bram de sterkste stijger, waarbij het personage uit GTST kennelijk dus ook een andere rol speelt. Roem is echter vergankelijk, populaire namen als Britney en Shania blijken duidelijk eendagsvliegen en zijn op hun retour.
Van cliché naar creatief
Na Tess zijn Sophie, Julia, Emma en Lisa de populairste meisjesnamen van 2013 en daarmee is de top van de lijst solide te noemen. Ondanks dat Zoë (8), Sara (9) en Eva (10) flink aan de weg timmeren staan ze nog niet in de schaduw van Lisa die al sinds 1991 de dienst uit maakt. Bij de jongens gaan Sem en Bram aan kop die gevolgd worden door Levi, Finn en Lucas. De opmerkelijkste verschuiving vindt echter verderop in de lijst plaats waarbij het lijstje ‘creatieve eenlingen’ gestaag groeit. Ook hebben we er plots een letter bij gekregen, na jaren van drieletter namen, nemen Boaz, Luca en Noah het stokje over.
Roots en regio
Los van trends regeren roots en regio bij een naamselectie. Rinske en Nynke worden vaker gegeven in Friesland. Streeknamen als Boelo en Hilko kom je tegen in Drenthe. Mohamed staat fier op één in de hoofdstad. In jaren ’80 plaatsen zoals Houten en Zoetermeer struikel je over Lindsay, Caitlyn, Jayden en Dylano. Franse en klassieke Nederlandse namen zijn in trek bij welgestelden. Zodra deze ‘hockeynamen’ worden overgenomen worden door de middenklasse stappen de ‘traditionelen’ over naar andere namen. Emma en Saar worden zo Philine en Julie; Lucas en Thomas worden Olivier en Hugo.
Voor alle baby’s van Nederland
Je naam. Het zegt in één woord wie je bent. Zorgvuldig uitgezocht en met trots gegeven door je ouders. Vernoemd naar familie, een vriend, voetballer of een ster van TV. Uniek in z’n soort of misschien wel dertien in een dozijn. Modern gespeld of juist volgens traditie. Expres verbasterd of misschien wel per ongeluk. Hoe je ook mag heten: De Ruijter is blij dat je er bent! Na negen maanden broeden op de lettercombinatie die een heel leven bij je blijft ontvangen we je met beschuit met muisjes uit een pakje met daarop je pasgeboren naam.
1 Comment