Sorry loedermoeders, maar mijn huis is wél netjes!

“Hoe krijg je het toch voor elkaar om je huis altijd zo netjes te houden?”, vroeg een vriendin laatst. Ze klonk een beetje verbaasd, alsof een huis met kinderen niet opgeruimd kan zijn zonder een of ander magisch trucje. Nu begrijp ik die verbazing wel, want ja, mijn huis is altijd redelijk op orde. Geen rondslingerende schoenen en jassen op de vloer, geen stapels afwas op het aanrecht en geen speelgoed dat je als een mijnenveld moet ontwijken. Maar verrassend? Nou, dat vind ik eigenlijk niet.

Het lijkt wel alsof er een ongeschreven regel is dat zodra je kinderen hebt, je huis standaard een slagveld moet zijn. Maar waarom eigenlijk? Ja, kinderen maken troep… natuurlijk, dat hoort erbij. Ze hebben bakken vol speelgoed, ze knoeien met eten en ze laten hun schoenen altijd precies daar liggen waar ze niet horen. Maar voor mij is dat geen reden om het dan maar op te geven. Want eerlijk, ik hou van een opgeruimd huis. En ja, het kan!

Het is niet zo dat ik hier met een stalen gezicht het huishouden run alsof ik een militaire operatie leid. Ik ga ook niet elke avond met een stofdoek door de woonkamer of met een vergrootglas door de badkamer. Ik heb geen perfect Pinterest-huis waar elk item zorgvuldig is gestyled, maar ik heb wel een paar simpele gewoontes die me helpen om het huis netjes te houden zonder gek te worden. En laten we daar nou eens over praten, want ik geloof er heilig in dat het voor iedereen mogelijk is!

1. Een plek voor alles

Het klinkt zo simpel, maar dat is het eigenlijk ook. Speelgoed? Dat hoort thuis in de speelgoedbak en niet overal verspreid door het huis. Boeken? In de boekenkast. Die eindeloze stapel schoolpapieren? In de lade die daarvoor bedoeld is. Zodra iets een vaste plek heeft, wordt het ineens veel makkelijker om dingen snel op te ruimen, zelfs na een chaotische dag.

2. Opruimen voor je gaat

Mijn gouden regel: als je een kamer verlaat, neem iets mee dat daar niet hoort. Een lege beker, een verloren knuffel, een random sok die mysterieuze krachten heeft om overal op te duiken. Als iedereen in huis dat een beetje doet, blijft de boel veel langer opgeruimd. Het klinkt misschien overdreven, maar geloof me, het werkt als een trein. En het voelt nooit als een enorme klus, omdat het telkens maar om een paar kleine dingetjes gaat.

3. Kinderen betrekken

Ja, ze kunnen het. Kinderen kunnen opruimen, hoe vaak ze ook doen alsof ze die vaardigheid nog niet onder de knie hebben. Hier in huis is het de norm dat als er met speelgoed wordt gespeeld, het daarna ook weer wordt opgeruimd. Natuurlijk, dat kost wat aanmoediging (lees: dreigementen van dat de TV niet aangaat als ze hun troep niet opruimen), maar uiteindelijk wordt het een gewoonte. En nee, het is niet altijd perfect opgeruimd. Soms verdwijnen de Legoblokjes in de verkeerde doos, maar het idee is er.

4. Kleine dagelijkse routines

In plaats van alles op één dag te doen, verdeel ik het door de week. Ik ben niet uren bezig met schoonmaken, maar ik doe wel elke dag een beetje. Even snel de keuken aan kant na het eten, een snelle stofzuigbeurt als de kruimels zich beginnen op te stapelen. Dit voorkomt dat het opbouwen tot één gigantische klus waar ik totaal geen zin in heb.

5. Loslaten van perfectie

Mijn huis is netjes, maar het is ook een huis waar geleefd wordt. Het is geen showroom waar alles strak en vlekkeloos is. Er liggen wel eens schoenen in de gang en ja, er staat wel eens een koffiekopje op de tafel. Maar dat is oké. Het gaat erom dat het niet uit de hand loopt. Ik hoef geen perfect gestileerde woonkamer, maar ik wil wel een huis waar ik niet constant struikel over alles wat rondslingert.

Dus ja, mijn huis is meestal netjes en op orde. En weet je wat? Dat geeft me rust. Ik voel me gewoon prettiger als ik in een opgeruimde omgeving ben. Dat betekent niet dat ik een supermoeder ben of dat ik geen andere prioriteiten heb. Ik ben net als iedereen druk met werk, kinderen en het leven in het algemeen. Maar door kleine gewoontes en een beetje structuur kan ik mijn huis best op orde houden zonder er gestrest van te raken.


Afbeelding: Shutterstock

Previous Article