Vijf dagen in de week naar het KDV, wat kost dat wel niet?

Als werkende ouder is het vaak een puzzel om werk en gezin op elkaar af te stemmen. Een van de meest praktische oplossingen is dan ook het kinderdagverblijf. Je kind wordt opgevangen in een veilige en stimulerende omgeving terwijl jij aan het werk bent. Maar, zoals zoveel ouders zullen beamen, er hangt wel een stevig prijskaartje aan vast. Zeker als je overweegt om je kind vijf dagen in de week naar het kinderdagverblijf te sturen. Maar wat kost dat eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat je niet financieel kopje onder gaat?

1. De basis: wat kost een kinderdagverblijf per uur?

De kosten van een kinderdagverblijf variëren enorm per regio en per opvang. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €8 en €10 per uur per kind. Als je ervan uitgaat dat je kind vijf dagen per week, 10 uur per dag naar het kinderdagverblijf gaat, kom je uit op ongeveer €400 tot €500 per week. Dat is al snel €1.600 tot €2.000 per maand! En dan hebben we het nog niet eens over eventuele extra kosten, zoals luiers, voeding of activiteiten.

2. Kinderopvangtoeslag: een welkome verlichting

Gelukkig biedt de overheid kinderopvangtoeslag, een financiële tegemoetkoming voor werkende ouders. De hoogte van deze toeslag is afhankelijk van je inkomen, het aantal kinderen en het aantal uren dat je werkt. Hoe hoger je inkomen, hoe minder toeslag je krijgt. Voor veel ouders is de kinderopvangtoeslag een onmisbare steun, maar zelfs met deze toeslag blijven de kosten vaak hoog.

Het is belangrijk om te weten dat de kinderopvangtoeslag een maximum aantal uren en een maximum uurtarief vergoedt. Voor 2024 is het maximale uurtarief vastgesteld op €9,12. Als het kinderdagverblijf dat je hebt gekozen een hoger uurtarief hanteert, betaal je het verschil zelf. Het is dus verstandig om te checken hoeveel uren je maximaal vergoed krijgt en wat je uiteindelijk zelf moet bijleggen.

3. Bereken je netto kosten

Om een goed beeld te krijgen van wat je netto betaalt, moet je je bruto kosten van de kinderopvang verminderen met de kinderopvangtoeslag. Er zijn online handige rekenhulpen waarmee je kunt uitrekenen hoeveel kinderopvangtoeslag je kunt verwachten. Stel dat je bruto €1.800 per maand betaalt en je ontvangt €1.000 aan toeslag, dan zijn je netto kosten €800. Dat is nog steeds een flink bedrag, maar het scheelt aanzienlijk in vergelijking met de bruto kosten.

4. Is vijf dagen wel nodig?

Vijf dagen per week naar het kinderdagverblijf kan voor sommige gezinnen noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld als beide ouders fulltime werken. Maar het is goed om na te denken over alternatieven. Kun je wellicht flexibeler werken? Een dag thuiswerken kan al veel schelen in de kosten. Of misschien is een combinatie van kinderopvang en een gastouder een optie, waarbij je de kosten kunt spreiden.

Ook is het de moeite waard om te kijken naar de mogelijkheden voor een vorm van oppas door familie of vrienden, al dan niet tegen een kleine vergoeding. Soms kan een combinatie van een aantal dagen kinderdagverblijf en een paar dagen oppas aan huis een goede oplossing zijn.

5. Wat krijg je ervoor terug?

De kosten van kinderopvang zijn hoog, maar het is belangrijk om ook te kijken naar wat je ervoor terugkrijgt. Kinderdagverblijven bieden niet alleen opvang, maar ook educatie en sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen leren samen spelen, delen, en ontwikkelen hun taal- en motorische vaardigheden in een veilige omgeving. Bovendien geeft het ouders de kans om te werken of te studeren en daarmee bij te dragen aan de economische stabiliteit van het gezin.

Vijf dagen in de week naar het kinderdagverblijf sturen is een flinke financiële investering, maar voor veel ouders onmisbaar om werk en gezin te kunnen combineren. De kosten kunnen variëren afhankelijk van je persoonlijke situatie en het type opvang dat je kiest, maar dankzij de kinderopvangtoeslag is er enige verlichting. Het blijft echter belangrijk om je goed te informeren en alle opties te overwegen.

Dus, voordat je de knoop doorhakt, maak een grondige berekening, bespreek alle opties met je partner, en bekijk of er alternatieven zijn die beter bij jullie situatie passen. Want hoewel het misschien voelt alsof je elke maand een fortuin betaalt, investeer je uiteindelijk in de ontwikkeling van je kind én in de balans tussen werk en privé. En dat is uiteindelijk toch onbetaalbaar?


Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.