Kruipen overslaan? Beter van niet!

Het is gunstig voor een baby om het kruipen niet over te slaan, omdat kruipen een cruciale rol speelt in de algehele ontwikkeling van een kind. Het overslaan van deze fase kan sommige ontwikkelingsvoordelen verminderen die belangrijk zijn voor zowel de fysieke als cognitieve groei. Hier zijn enkele redenen waarom kruipen juist belangrijk is:

1. Ontwikkeling van motorische vaardigheden

Grove motoriek

Kruipen helpt bij het versterken van de spieren in de armen, benen, schouders, nek en romp, die essentieel zijn voor het ontwikkelen van coördinatie en balans. Deze spierontwikkeling is een voorbereiding op het lopen.

Fijne motoriek

Door op handen en knieën te bewegen, verbetert een baby ook de controle over de handen en vingers, wat later belangrijk is voor taken zoals schrijven en het vastpakken van voorwerpen.

2. Oog-handcoördinatie

Tijdens het kruipen moeten baby’s constant hun ogen en handen coördineren om vooruit te komen. Dit helpt bij het ontwikkelen van oog-handcoördinatie, wat later belangrijk is voor activiteiten zoals lezen, schrijven en sporten.

3. Ontwikkeling van de hersenen

Kruipen omvat het kruisen van de middenlijn van het lichaam, waarbij de rechterarm en het linkerbeen tegelijk bewegen, en vice versa. Dit soort beweging stimuleert de verbindingen tussen de twee hersenhelften (de linker- en rechterhersenhelft), wat essentieel is voor de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden, zoals logisch denken, ruimtelijk inzicht, en taal.

4. Ruimtelijk inzicht en lichaamsbewustzijn

Door te kruipen leert een baby zijn lichaam in de ruimte te oriënteren. Hij krijgt een beter begrip van afstand, diepte en richting. Dit ruimtelijk inzicht is belangrijk voor latere rekenvaardigheden.

5. Zelfvertrouwen en onafhankelijkheid

Kruipen stelt baby’s in staat om op eigen kracht te bewegen en hun omgeving te verkennen. Dit bevordert hun zelfvertrouwen, onafhankelijkheid en nieuwsgierigheid, omdat ze zelf kunnen bepalen waar ze naartoe willen en wat ze willen onderzoeken.

6. Sensorische integratie

Kruipen helpt bij het ontwikkelen van sensorische integratie, oftewel het vermogen van de hersenen om informatie van verschillende zintuigen te combineren. Terwijl een baby kruipt, voelt hij verschillende texturen onder zijn handen en knieën, ziet de wereld vanuit verschillende perspectieven, en hoort verschillende geluiden, wat bijdraagt aan zijn sensorische ontwikkeling.

7. Voorbereiding op lezen en schrijven

De bewegingen die baby’s maken tijdens het kruipen helpen bij de ontwikkeling van de visuele en motorische vaardigheden die later nodig zijn voor het leren lezen en schrijven. De bewegingen van de ogen tijdens het kruipen lijken op de oogbewegingen die nodig zijn om woorden op een pagina te volgen.

Kortom, kruipen draagt op veel manieren bij aan de ontwikkeling van zowel het lichaam als de hersenen. Het helpt een solide basis te leggen voor toekomstige fysieke en cognitieve vaardigheden. Daarom wordt het gezien als een belangrijke fase die niet moet worden overgeslagen.


Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.