Het is geen publiek geheim dat spelen essentieel is voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Een speeltuin ontwerpen die beweging en leren stimuleert is daarom erg belangrijk. Door te spelen leren kinderen over de wereld om hen heen en hoe ze hun lichaam moeten gebruiken. In dit artikel delen we enkele weetjes en tips over hoe spel bijdraagt aan de fysieke en mentale ontwikkeling van je kind.
Sterke spieren en balans door beweging
Kleine klauteraars krijgen sterke hand- en armspieren omdat ze zich goed moeten vasthouden om niet te vallen. Klimmen op een klimrek bevordert de kruislingse beweging, wat de samenwerking tussen beide hersenhelften stimuleert. Dit helpt je kind vervolgens om beter te focussen en te volgen met de ogen, vaardigheden die cruciaal zijn bij het leren lezen en concentreren op school. Een goed gevoel voor evenwicht is essentieel om te voorkomen dat je valt. Zo is een loopfiets een uitstekende manier om evenwicht te leren houden. Je kind leert spelenderwijs evenwicht bewaren, wat later helpt bij het leren fietsen zonder zijwieltjes. Schommelen helpt kinderen om te oriënteren en hun evenwicht te bewaren, wat ook hun visuele vaardigheden ten goede komt.
Creativiteit en sociale vaardigheden door spel
Spelletjes zoals verstoppertje en tikkertje zijn niet alleen leuk maar ook leerzaam. Om je te verstoppen moet je een creatieve plek bedenken waar je niet makkelijk gevonden wordt. Bij tikkertje leer je afstanden en snelheden inschatten, je oriënteren in de ruimte en snel te reageren. Bovendien leren kinderen door groepsspelletjes goed om zich heen te kijken, regels te volgen en rekening te houden met anderen. Springen is niet alleen leuk voor kinderen maar ook een beweging die balans en coördinatie vereist. Door te springen leren kinderen hun heupen en knieën te buigen en strekken, terwijl ze ook hun armen gebruiken om hoger te komen. Zo helpt regelmatig springen bij het ontwikkelen van een goed evenwicht en het uithoudingsvermogen.
Coördinatie en stabiliteit door balspelen en kruipen
Rollen, mikken, gooien, vangen en stuiteren zijn activiteiten die je allemaal met een bal kunt doen. Deze spelletjes zijn goed voor de ontwikkeling van coördinatie en ruimtelijk inzicht. Je kind leert afstanden en snelheden inschatten, oog-handcoördinatie verbeteren en oogspieren trainen om beter te kunnen scherpstellen. Rollen en kruipen blijven belangrijk, zelfs als je kind al kan lopen. Deze activiteiten versterken de schouder- en nekspieren en zorgen voor stabiliteit, wat helpt bij het stil kunnen zitten en het leren schrijven. Kruipen en rollen verbetert ook de samenwerking tussen de hersenhelften, wat bijdraagt aan een betere oriëntatie en balans.
Speels leren bewegen is essentieel voor de ontwikkeling van jonge kinderen en dat begrijpt BOERplay als inrichter van speel- en beweegplekken maar al te goed. Door verschillende spelactiviteiten te integreren, help je je kind om fysieke en mentale vaardigheden te ontwikkelen die van onschatbare waarde zijn voor hun verdere groei en ontwikkeling. Dus moedig je kinderen aan om (buiten) te spelen, te springen, te rollen en te kruipen, want het is niet alleen leuk, maar ook ontzettend leerzaam!
Afbeelding: Shutterstock