Pasen is een vrolijk en kleurrijk feest dat jaarlijks wordt gevierd in veel delen van de wereld. Maar wat vieren we eigenlijk met Pasen? En hoe kunnen we dit feest op een leuke en betekenisvolle manier delen met kinderen?
Wat vieren we met Pasen?
Pasen is een christelijk feest dat de opstanding van Jezus Christus viert, die volgens het christelijk geloof drie dagen na zijn kruisiging uit de dood opstond. Het is een tijd van vreugde, hoop en vernieuwing. Naast het religieuze aspect wordt Pasen ook geassocieerd met de lente en symbolen zoals eieren en konijnen, die vruchtbaarheid en nieuw leven vertegenwoordigen.
Wanneer is het Pasen?
De datum van deze feestdag varieert elk jaar, omdat het afhankelijk is van de maankalender. Over het algemeen valt Pasen ergens tussen 22 maart en 25 april. In 2024 valt eerste paasdag bijvoorbeeld op 31 maart. Dit betekent dat de lentebloemen beginnen te bloeien, de dagen langer worden en de zon warmer schijnt – een perfecte tijd om met kinderen de natuur in te gaan.
Ideeën om te doen met kinderen
Op deze site vind je heel veel ideeen om te doen met kinderen tijdens de Paasdagen. We hebben leuke printables voor spelletjes en kleurplaten.
Eieren versieren: Een van de meest geliefde tradities tijdens Pasen is het versieren van eieren. Laat kinderen creatief zijn met verf, stiften en stickers om prachtige paaseieren te maken. Je kunt ook natuurlijke kleurstoffen zoals bieten of spinazie gebruiken om eieren te verven voor een extra leuke twist.
Paaseieren zoeken: Verstop paaseieren in de tuin of in huis en laat kinderen op zoek gaan naar deze verborgen schatten. Zorg voor kleine verrassingen of traktaties binnenin de eieren om de speurtocht nog spannender te maken.
Paasmandjes maken: Moedig kinderen aan om hun eigen paasmandjes te knutselen. Ze kunnen deze vullen met de paaseieren die ze hebben gevonden, samen met wat snoep, kleine cadeautjes of zelfs zelfgemaakte traktaties.
Paasverhaal vertellen: Als je de religieuze betekenis van Pasen wilt benadrukken, vertel dan het verhaal van Pasen aan de kinderen. Je kunt ook een bezoek brengen aan een lokale kerk voor een speciale paasdienst.
Lentewandeling maken: Geniet van het mooie lenteweer door samen met de kinderen een lentewandeling te maken. Zoek naar bloemen, vogels en andere tekenen van nieuw leven in de natuur.
Paasontbijt of -brunch: Organiseer een gezellige paasbrunch met familie en vrienden. Laat kinderen helpen bij het bereiden van eenvoudige gerechten zoals pannenkoeken of fruitsalade. En hier vind je allerlei lekkers voor een paasontbijt.
Knutselen: Knutsel leuke konijnen– en kuikenfiguren en andere paasknutsels met de kinderen. Gebruik knutselmateriaal zoals gekleurd papier, karton en wiebelogen om schattige paasvrienden te maken.