Wat heb je nodig als je gaat kamperen met kinderen? Sowieso heel veel geduld, flexibiliteit en liefde voor je kinderen. En je moet natuurlijk ook een beetje gek zijn. Maar ik denk niet dat dat de vraag was, of in ieder geval het antwoord wat je zocht. Ik ga ervan uit dat je op zoek bent naar handige spullen voor het kamperen. Of misschien zelfs naar een complete inpaklijst… Hoe dan ook, kamperen met kinderen is leuk, maar een goede voorbereiding is een must! Toen wij als gezin voor het eerst gingen kamperen met een tent, heb ik dat wel geleerd. Daarom zal ik in dit artikel proberen om zo uitgebreid mogelijk antwoord te geven.
Een fijne familietent
Wat je absoluut nodig hebt als je gaat kamperen met kinderen, is een goede tent. Het liefste natuurlijk de beste familietent die er is. Maar omdat er verschillende familietenten in verschillende prijscategorieën zijn, is het lastig om te zeggen welke familietent voor jouw gezin het beste is. Ten eerste is dat afhankelijk van je budget. En ten tweede van je gezinssamenstelling. Ik zal een aantal opties voor je uitlichten.
Opblaasbare tent
Een opblaasbare tent is ideaal wanneer je gaat kamperen met kleine kinderen. Deze tent is namelijk een fluitje van een cent om op te zetten. Geen gehannes met stokken en kinderen die ondertussen in de weg lopen. Een opblaasbare tent hoef je namelijk alleen maar in de pomp te pluggen en hij blaast zichzelf op. Toen ik voor het eerst hoorde van een opblaasbare tent, had ik het idee dat zoiets nooit stevig genoeg kon zijn. Maar na een demostatie van een Karsten tent, was ik om. Wat een systeem! Maar goed, wel een systeem met een prijskaartje. Maar inmiddels heeft ook Decathlon de opblaasbare tenten in het assortiment, deze tenten zijn een stukje goedkoper dan de prachtige Karsten tenten.
Tunneltent
Een tunneltent vind ik het beste model als gezinstent. Het is namelijk fijn om een ruime leefruimte te hebben. In een tunneltent kun je op een regenachtige dag ook prima vertoeven. Zo hebben wij een keer met drie gezinnen een middag in onze tunneltent gezeten, zonder dat we elkaar de hersenen insloegen. Daarbij is een tunneltent heel makkelijk op te zetten. Geloof me, dat wil je wanneer je gaat kamperen met kinderen. Want na een lange autorit willen je kinderen van alles en het laatste wat jij wil is een tent die lastig op te zetten is.
Zelf hebben we jaren gekampeerd in een Bardani tunneltent. Dit is een superfijne tent met (kleine) kinderen, maar wel zwaar en de tent neemt ook veel ruimte in beslag. Komend jaar gaan we voor het eerst kamperen in de tunneltent van Coleman.
Onze tunneltent aanraders:
- Bardani
- Coleman
- Decathlon
Kampeerspullen
Naast een fijne familietent heb je natuurlijk nog meer kampeerspullen nodig. Zo heb je in een tent luchtbedden of matjes nodig, maar ook slaapzakken, keukenspullen en toiletartikelen. Je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt het toevoegen aan je kampeer/inpaklijst. Toch zijn er een aantal kampeerspullen die echt onmisbaar zijn wanneer je gaat kamperen met kinderen.
Kamperen met kinderen
Om te beginnen een plas emmer. In eerste instantie wilde ik er niet aan beginnen en dacht ik dat mijn kleuter maar gewoon even naar het toilet moest lopen. Maar toen ze eenmaal een keer midden in de nacht wakker werd, met de mededeling dat ze moest plassen, was daar direct op teruggekomen. Zo een plas emmer is helemaal zo gek nog niet!
Kamperen en slapen met peuters
Ook zat ik de eerste keer kamperen met kinderen in dubio over het slapen. Mijn peuter was nogal een wiebelkontje en ik zag zo voor me dat hij tijdens het kamperen ’s nachts bloot kwam te liggen. Mijn jongste kinderen waren toen 1 en 2 jaar. En de oplossing voor het kamperen met slapen en peuters was voor hen een warme winter babyslaapzak. Je weet wel, zo’n slaapzak met mouwen.
Kamperen met een baby is overigens best een uitdaging. Hoe maak je bijvoorbeeld een flesje melk midden in de nacht klaar? De meeste kampeerders hebben geen magnetron in de tent staan. Hiervoor kun je een waterkokertje gebruiken, maar een beter idee is je de avond ervoor al voor te bereiden door een thermoskan klaar te zetten.
Een kinderwagen of buggy is altijd fijn om bij je te hebben, maar een groot nadeel is dat een kinderwagen veel ruimte in de auto in beslag neemt. Ruimte die je tijdens een kampeervakantie vaak niet over hebt. Een goed alternatief is een draagdoek of draagzak. Een draagdoek of draagzak is een stuk compacter en super handig als je erop uit gaat.
Wanneer je ervoor kiest om geen kinderwagen mee te nemen, is het met kleine kinderen wel aan te raden om dan een kinderstoel toe te voegen aan je kampeer inpaklijst. Soms wil je dat je kind gewoon voor eventjes op één plak blijft zitten, wanneer je de tent opzet of aan het koken bent op een gaspitje. De eenvoudige IKEA kinderstoel is perfect voor op de camping. Daarnaast heb je ook een aantal picknickkleden nodig.
Wanneer je gaat kamperen met een baby of een peuter, dan is het ook zeker aan te raden om een campingbedje mee te nemen. Hoewel wij onze jongste gewoon in de slaapcabine op een matje lieten slapen, diende het campingbedje als box.
Kamperen met kinderen betekent dat je je auto tot de nok toe vol propt. Ieder plekje wordt benut en uiteindelijk neem je uiteraard veel meer mee dan nodig is. Probeer daarom van te voren het speelgoed goed te selecteren. Speelt je kleintje hier echt mee? Het speelgoed kun je het beste meenemen in plastic bakken die je kan afsluiten. Deze bakken kun je zo vanuit je auto in de tent zetten. En doordat het speelgoed in afgesloten plastic bakken zit, oogt het een stuk minder rommelig. Deze bakken kun je ook gebruiken voor de kleding. Een andere aanrader om je kleding zo compact mogelijk mee te nemen, zijn vacuümzakken. Tip: vul deze zoveel mogelijk met oude kleding, want tja je bent op de camping.
En de laatste tip is ook voor wanneer je gaat kamperen met wat oudere kinderen. Naast dat je allerlei leuke dingen kunt verzinnen om te doen op de camping, raad ik ook aan om bij de Action lekker veel knutselspullen te halen.
Reisdocumenten/verzekeringen/medisch
Of je nu in Nederland blijft of in het buitenland gaat kamperen, er zijn een aantal documenten die je bij je moet hebben. Maar dat niet alleen, het is ook aan te raden om een lijstje te maken met belangrijke telefoonnummers. Denk aan het telefoonnummer van je (reis)verzekeringsmaatschappij of van de camping waar je kampeert.
- Voor iedereen een geldig paspoort/identiteitskaart
- Reisdocumenten (staat tegenwoordig op je telefoon, maar ik hou er toch ook nog steeds van om deze uit te printen)
- Vaccinatieboekje, ook van je kind
- Indien nodig: een overzicht van medicijnengebruik
- In sommige landen heb je een vignet nodig
- Autopapieren/kentekenbewijs
- Annuleringsverzekering
- Reisverzekering
- ANWB
- Zorgpassen
- EHBO doos (pleisters, gaasjes, verband, schaar)
- Reisziektetabletten/Norit/ORS/Paracetamol
- Medicijnen en reserverecepten
- Tekentang
- Pincet
Checklist: de kamperen met kind inpaklijst
Kamperen met een baby – inpaklijst
- Babyfoon
- Babyvoeding en flessen of kolfspullen
- Thermofles
- Buggy of draagdoek
- Beddengoed (extra)
- Slaapzak
- Hydrofiele doeken
- Knuffels en speelgoed
- Kleding
- Luiers
- Maxi cosi
- Natte doekjes
- Kant en klare voeding: potjes
- Speen
- Speenketting
- Spuugdoekjes
- Washandjes (wegwerp)
- Campingbedje
- Extra dekentjes
- Zwembandjes
- Zwembadluiers
- Opblaasbadje
Inpaklijst voor kamperen met grotere kinderen
- Speelgoed en knutselspullen
- Washandjes (wegwerp)
- Schoonmaakdoekjes (wegwerp)
- Plasemmer
- Zwembandjes
- Extra hoeslaken
- Kussen
- Slaapmatje of luchtbed
- Slaapzak
- Sos-polsbandje
- Kleding, ondergoed, schoenen, slippers, pyjama en zwemkleding
Al met al heb je dus heel wat nodig als je gaat kamperen met kinderen. Ga er maar vanuit dat je altijd te veel meeneemt en altijd wel iets vergeet. Maar al doende leert men, dus in de loop van de jaren zul je steeds handiger in dat kamperen worden.
Afbeelding: Shutterstock / AndreyUG