Zwanger! En dan?

zwanger regelen

Het moment van erachter komen dat je zwanger bent, kan twee kanten op gaan. Of het is een meest euforisch gevoel of je schrikt je helemaal de rambam.  Hoe dan ook, je bent zwanger! En dan? Vanaf hier is de zoektocht begonnen naar alles wat met je zwangerschap en de baby te maken heeft. Of je nu voor het eerst zwanger bent of voor de tweede of derde keer, waarschijnlijk zullen je eerste zoekwoorden ‘ik ben zwanger wat moet ik regelen’ zijn. Nou dan ben je hier op het juiste adres, ik zal namelijk mijn eigen ervaringen delen. 

1. Wel vertellen / niet vertellen

Stap 1 in dit ‘zwanger en dan’ gebeuren klinkt logisch, maar kan toch verrekte ingewikkeld zijn. De kans is groot dat je de zwangerschapstest samen met je partner hebt gedaan. Dit is prachtig, je kunt nu samen de vreugde of de schrik delen. Maar er zijn ook genoeg situaties waarbij je een zwangerschapstest alleen doet. Dit kan zijn omdat je alleen bent, je hebt geen partner om dit mee te delen. Toch kan ik me zo voorstellen dat je het graag bij iemand kwijt wil. Er is maar één regel hieraan, vertel het aan wie je het zelf wil vertellen. Niets is verplicht, al vertel je het als eerste aan de caissière bij de Appie, het is helemaal aan jou!

Zelf heb ik vanaf het moment ik een zwangerschapstest kon doen, deze samen met mijn partner gedaan. Vervolgens hebben we het grote nieuws een tijdje voor onszelf gehouden. Na 10 weken zwangerschap, toen we de eerste echo hebben gehad, hebben we het wereldkundig gemaakt met een zwangerschapsaankondiging.

2. Stop met roken, drinken en check je medicijnen

Stap 2. Mocht geen van deze dingen je zwangerschap in de weg staan, dan kun je deze stap overslaan. Maar ben je zwanger en rook je, drink je of gebruik je medicijnen, dan is het aan te raden om je even in de gevolgen te verdiepen. Uit eigen ervaring weet ik dat zwanger willen worden een goede stimulans was om te stoppen met roken. Ik stopte er dus mee, voor ik zwanger werd. Dit is ook verstandig wanneer je medicijnen slikt, bijvoorbeeld medicijnen tegen een hoge bloeddruk, overleg met je huisarts of je eventueel kunt switchen.

3. Bel je huisarts, check je zorgverzekering

Stap 3. Wanneer je voor het eerst zwanger bent, bel je eerst je huisarts. Hij of zij zal je een lijst met verloskundigen geven. Wanneer het medisch nodig is, wordt je doorverwezen naar de gynaecoloog. Vervolgens maak je een afspraak bij de verloskundige, dit zal ergens tussen de 8 en 10 weken plaatsvinden.

Wanneer je net zwanger bent, dan kan de onzekerheid wel eens toeslaan. Zo heb ik zelf een aantal keren in de beginfase van de zwangerschap, rond week 5 en 6, lichte bloedingen gehad. Dat heb ik natuurlijk als heel vervelend ervaren, ik was bang voor een miskraam. Uiteindelijk is de zwangerschap helemaal goed gegaan, maar schroom in dit soort situaties nooit om te bellen.

Check ook je zorgverzekering! Als je weet dat je zwanger wilt worden, regel je dit natuurlijk voordat dit hele avontuur begint. Maar niet iedereen heeft het voor het zeggen. Om niet voor nog meer verrassingen te komen staan, is het verstandig om goed te bekijken wat je zorgverzekering vergoedt tijdens je zwangerschap. De basisverzekering vergoedt bijvoorbeeld de verloskundige, maar voor de kraamhulp geldt een eigen bijdrage.

zwanger regelen
Shutterstock / Natalia Deriabina

4. Moeders voor Moeders

Waarschijnlijk krijg je deze informatie van je huisarts of verloskundige, maar vanaf het moment dat je zwanger bent kun je je aanmelden voor Moeders voor Moeders. Dit is een organisatie die urine inzamelt van zwangere vrouwen. Je piest ieder ochtend in een fles en deze flessen  worden iedere week door een chauffeur bij je opgehaald. Zelf vond ik het wel een beetje een gedoe, maar met deze urine kan je stellen met vruchtbaarheidsproblemen helpen. Bovendien worden de flessen heel discreet, met een bestelauto zonder reclame, opgehaald. Dus niemand komt te weten dat je zwanger bent en meedoet met Moeders voor Moeders. Aanmelden kan tot en met je 11e week en meedoen kan van week 6 tot en met 16.

5. Start met foliumzuur en vitamine D

Er groeit een mensje in je lichaam en daarvoor is het belangrijk dat je gezond eet. Er zijn hele overzichten en zelfs een zwanger app van wat je als zwangere vrouw wel en niet eten mag.  Maar zelfs een gezond dieet voldoet niet altijd aan alle nodige ingrediënten. En laten we eerlijk wezen een zwangere vrouw kan zomaar opeens ontzettende drang hebben in een vette hap, haar die vette hap ontzeggen, kan nog veel gevaarlijker zijn. Maar probeer in grote lijnen een gezond voedingsschema aan te houden. Aangeraden wordt om foliumzuur en vitamine D te slikken. Naast foliumzuur en vitamine D heb je geen extra vitamines nodig.

6. Zwanger? Blijf bewegen!

Tja, zwanger en dan? Je kunt natuurlijk denken, ‘ik word toch dik!’. Maar realiseer je wel, ieder pondje gaat door het mondje! Bovendien moet je aan het einde van de zwangerschap een topprestatie leveren. Namelijk weeën opvangen en bevallen! Voor die bevalling kun je echt wel wat conditie gebruiken. Dus zolang je de mogelijkheid hebt tijdens je zwangerschap, blijf regelmatig bewegen.

zwanger wat doen
Shutterstock / Mladen Zivkovic

7. Luister naar je lichaam en ook een beetje naar je verstand

Je zult zien dat wanneer je zwanger bent en gaat googelen, je allerlei adviezen naar je hoofd geslingerd krijgt. En eigenlijk is er maar één echt goed advies, luister naar je lichaam en ook een beetje naar je verstand. Je zult zien dat wanneer je daar nu tijdens de zwangerschap alvast mee begint, je er straks tijdens het opvoeden er echt de vruchten van plukt! Van dan gaat het helemaal los met alle goedbedoelde adviezen.

Zwanger en dan? Alle stappen op een rij

In de negen maanden dat je zwanger bent, is er iedere maand wel iets dat je kunt regelen.

Maand 1:

  • Huisarts en verloskundige bellen.

Maand 2:

  • Echo laten maken
  • Verzekering checken

Maand 3: 

Maand 4:

  • Je werkgever informeren in verband met je zwangerschapsverlof

Maand 5:

  • Beginnen met het aanschaffen van een babyuitzet (tip: kijk even hier tussen, want er is een grote kans dat je dat allemaal niet gaat gebruiken)
  • Geboortekaartje uitzoeken
  • Kraampakket in huis halen

Maand 6:

  • Kinderopvang regelen

Wist je dat je tijdens de zwangerschap onwijs gekke dromen kunt hebben?

Maand 7:

  • De vader kan het kind erkennen, tenzij jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, dan is dit al automatisch gebeurd.

Maand 8:

Maand 9:

Zwanger! En dan? Dan krijg je een kind!


regelen zwangerschap

Afbeelding: Shutterstock / George Rudy

Previous ArticleNext Article