Ik ben verre van een perfecte moeder, voor zover deze bestaat. Ik maak fouten, ik faal en ik ben er heus niet trots op, maar ik zal me er ook niet voor excuseren. Ik ben een mens, een moeder en ik doe mijn stikende best.
Mijn zoon zit regelmatig te lang achter een scherm. Ook krijgt hij te vaak een snoepje terwijl hij niet altijd zijn groente eet. Ook sta ik toe dat hij te laat naar bed gaat, waar hij meestal de volgende dag dan last van heeft. Maar liegen? Nee, geen haar op mijn hoofd die toestaat om hem te laten liegen. Er is geen excuus voor liegen en ik wil ook zeker niet dat hij dat doet. Ik wil geen kind dat liegt.
En dat geldt ook voor een leugentje om eigen bestwil. Want ook al begint een leugen nog zo klein, voor je het weet zit je verstrikt in een web vol leugens. Ik heb vanaf het moment mijn zoon kon praten erop gehamerd altijd de waarheid te vertellen. Liegen heb ik nooit getolereerd, ik verafschuwde het. En toch…
Toch liegt mijn kind! Want tja, hij is een kind. Kinderen liegen weleens, hoe standvastig en uitgesproken je ook bent over liegen. Waarom liegen kinderen? En hoe reageer je erop. Ik deed een vragenrondje in mijn omgeving hoe andere moeders het ervaren en hoe andere moeders dat doen.
Kinderen liegen uit angst
Kinderen liegen omdat ze bang zijn voor de reactie van hun vader of moeder. Door te liegen proberen ze onder een straf uit te komen of hopen ze daarmee een boze ouder te voorkomen. Het is natuurlijk heel lastig voor een kind om de waarheid te zeggen, terwijl je met een leugen onder een straf uit kunt komen. Als ouder moet je daarom heel bewust met je reactie omgaan. Hoe reageer je wanneer je kind iets fout heeft gedaan. En tja, soms horen de consequenties er nu eenmaal bij. Soms krijgt een kind straf voor iets wat hij fout heeft gedaan. Maar soms is eerlijkheid ook heel veel waard. En door eerlijkheid te belonen, zal een kind ook eerder met de waarheid komen.
Om teleurstelling te voorkomen
Je zult niet geloven hoe loyaal kinderen zijn! Ze willen je niet teleurstellen en daarom maken ze het weleens mooier dan dat het in werkelijkheid is. Ook hier is bewondering uitspreken voor het vertellen van de waarheid heel belangrijk. En je mag gerust je teleurstelling uitspreken wanneer je merkt dat je kind liegt.
Kijken wat een leugen brengt
Kinderen weten dat ze niet mogen liegen. Maar ook uit nieuwsgierigheid kunnen kinderen een leugen vertellen. Gewoon kijken waar het naartoe gaat als je een leugen vertelt. Een soort van ontdekken wat het brengt. Vaak brengt het ze niets en met een beetje geluk zal je kind dat ook ervaren.
Liegen uit onzekerheid
Je beter voordoen dan dat je eigenlijk bent. Of jezelf vertellen dat je het heus wel kan, terwijl je weet dat je het niet kan. Voor zijn eigen zelfvertrouwen vertelt hij zichzelf of een ander een leugen. Deze manier van liegen is een lastige, want jezelf omhooghalen is helemaal zo slecht nog niet. Maar doorschieten hierin maakt dat je dingen belooft die je niet kunt waarmaken. Blijf realistisch en vertel je kind wat hij wel en niet kan.
Liegen om aandacht
Opscheppen dat uit de hand loopt. Wanneer je kind liegt om aandacht te krijgen, is het eigenlijk best zorgelijk. Zorg er daarom voor dat het niet nodig is om te liegen om aandacht, door je kind simpelweg de aandacht te geven dat hij nodig heeft. En natuurlijk moet je kind daarin ook leren, net zoals je als ouder daarin moet leren.
Afbeelding: Iulian Valentin/Shutterstock