De Tweede Wereldoorlog uitleggen aan je kind

Rond deze periode wordt de Tweede Wereldoorlog weer herdacht. Uiteraard doen we dat ook op 5 mei, bevrijdingsdag! De dag dat we vieren dat we in vrijheid leven! Hoe leg je zoiets uit aan een kind waarvoor vrijheid zo vanzelfsprekend is? Zelf had ik nog een oma die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Ze vertelde weleens over haar ervaringen en gaf mij een beeld van hoe het ongeveer was om in de oorlog te leven. Ik probeer dit weleens aan mijn kinderen door te vertellen, maar om dit goed uit te leggen is toch vrij lastig als je het zelf niet hebt meegemaakt. 

Vorig jaar begon de interesse in de Tweede Wereldoorlog bij mijn oudste. Automatisch nam ze daar haar broertje en zusje in mee. Hoewel dat voor hun allemaal nog best lastig te begrijpen is. Ze waren dan ook net vijf en zes jaar, best jong om te beginnen met het uitleggen van de oorlog. Mijn oudste was negen en kon een aardig beeld maken van hoe het geweest zou moeten zijn in de Tweede Wereldoorlog.

De uitleg die wij gaven, was natuurlijk niet alleen het doorvertellen van de verhalen van mijn oma. Je kunt ook verschillende museums bezoeken, films kijken over de Tweede Wereldoorlog op Netflix, series opzoeken waarbij er wordt uitgelegd in kindertaal en samen kinderboeken lezen over de Tweede Wereldoorlog.

Begin met een kinderserie over de Tweede Wereldoorlog

Een goede manier om te beginnen met een uitleg, is het samen kijken van een kinderserie over de oorlog. Wij keken ’13 in de oorlog’. Dit is een kinderserie over de Tweede Wereldoorlog, waarin een deel wordt nagespeeld en een deel uitleg gegeven wordt. Op een duidelijke en kindvriendelijke toon, maar wel zoals het toen was.

De serie bestaat uit dertien delen en in elke aflevering staat een kind centraal. Hierdoor kan een kind zich natuurlijk goed identificeren en inleven hoe het leven in de oorlog voor een kind zou moeten zijn. In grote lijnen worden belangrijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog uitgelegd. Ook als ouder vond ik het zeer leerzaam om de kinderserie mee te kijken!

Kijk hier alle afleveringen terug:

  • Aflevering 1: Een stad in Brand
  • Aflevering 2: De Bezetting
  • Aflevering 3: De NSB
  • Aflevering 4: Engeland
  • Aflevering 5: Verraad en Verzet
  • Aflevering 6: Joden Vervolging
  • Aflevering 7: Gewapend Verzet
  • Aflevering 8: Vernietiging
  • Aflevering 9: Arnhem
  • Aflevering 10: Hongerwinter
  • Aflevering 11: Indië
  • Aflevering 12: Bevrijding
  • Aflevering 13: Na de Oorlog

Museum over de Tweede Wereldoorlog

Wanneer de interesse is gewekt, kan het bezoeken van een museum over de Tweede Wereldoorlog een mooi vervolg zijn. Mijn dochter wilde heel graag het Anne Frank huis bezoeken. En ook het verzetsmuseum stond direct hoog op het lijstje. Je denkt misschien dat een museum over de oorlog saai is, maar dat is het niet! Zeker niet wanneer je de kindertour boekt. Zoals in het Anne Frank huis. Voor €5,00 extra krijg je de kindvriendelijke versie van een rondleiding en uitleg door het achterhuis.

Hier een aantal musea over de Tweede Wereldoorlog die geschikt zijn om te bezoeken met kinderen.

  • Het Anne Frank Huis – Met kinderen is het verstandig om een familieprogramma ticket te reserveren. Voorafgaand van het museumbezoek krijg je in 30 minuten, aan de hand van foto’s in een tijdlijn, het verhaal over Anne Frank te horen.
  • Verzetsmuseum Junior – In het Verzetsmuseum Junior gaan kinderen met een tijdmachine terug in de tijd, terug naar de Tweede Wereldoorlog. De waargebeurde verhalen van Eva, Jan, Nelly en Henk die vertellen hoe het is om als kind de oorlog mee te maken.
  • JHM Kindermuseum – Een Joods Historisch Museum waar kinderen op een speelse wijze kennis maken met kennis met het joodse leven en de joodse tradities.
  • Eyewitness –  Oog in oog met de Tweede Wereldoorlog. Met een gedurfd en eigentijds concept wordt de bezoeker van Eyewitness ooggetuige van de Europese geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In 13 diorama’s worden met 150 levensechte mannequins en originele attributen verschillende oorlogsscènes uitgebeeld.
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork – In dit museum wordt uitleg gegeven over het leven van slachtoffers en overlevenden van kamp Westerbork.
  • Museon – Het Museon is een ontzettend leuk wetenschappelijk museum, die als vast presentatie ‘kind in de oorlog’ heeft. De tentoonstelling bestaat uit verhalen, voorwerpen, foto’s, filmfragmenten en documenten van 34 bekende en onbekende mensen, die kind waren toen de oorlog uitbrak. Zij laten zeer dierbare voorwerpen zien die hun waarde vooral danken aan de verhalen en herinneringen die erachter schuil gaan.

Tweede Wereldoorlog films op Netflix

Mijn kinderen hebben inmiddels al heel wat Tweede Wereldoorlog films op Netflix, Prime, HBO en dat soort diensten versleten. In deze periode kan het een mooie toevoeging zijn aan je uitleg over de Tweede Wereldoorlog. Op dit moment kan ik twee redelijk geschikte (kinder)films op Netflix vinden over de Tweede Wereldoorlog.

  • Snuf de Hond in oorlogstijd (6+) – Friesland, 1945. Tom woont bij zijn oom en tante op de boerderij en kan moeilijk aarden. Om een maatje te hebben heeft Tom een hond gekregen, die hij Snuf noemt. Samen beleven ze spannende avonturen.
  • The Boy in the Striped Pyjamas (12+) – Een film die je wel echt moet begeleiden, want hij is nogal heftig en je wil natuurlijk niet dat je kinderen nachtmerries ervan krijgen. Daarom ook niet geschikt voor jonge kinderen. Als z’n familie van Berlijn naar Polen verhuist, sluit een jongen vriendschap met een jongen aan de andere kant van het hek, niet wetende dat hij een Joodse gevangene is.

Misschien dat er komende tijd weer een aantal films over de Tweede Wereldoorlog worden toegevoegd op Netflix? Anders zou je één van deze dvd’s kunnen aanschaffen.

  • Oorlogswinter (12+) – Oorlogswinter is het verhaal van Michiel die in de laatste ijskoude winter van de oorlog volwassen wordt. 
  • Oorlogsgeheimen (6+) – 1943, Zuid Limburg. De twaalfjarige Tuur en Lambert zijn al van jongs af aan onafscheidelijke vrienden. Ook aan hun idyllische dorp gaat de oorlog niet voorbij.
  • Het Bombardement (12+) – Rotterdam, mei 1940. De film gaat over het bombardement van Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.  

Kinderboeken over de Tweede Wereldoorlog

Informatieve boeken over de Tweede Wereldoorlog:

Leesboeken voor kinderen over de Tweede Wereldoorlog:


tweede wereldoorlog

Afbeelding: Shutterstock/Ivan Cholakov

 

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.