Het is weer zover. Ik zit volop in het verjaardagen seizoen en daar hoort het organiseren van een kinderfeestje ook bij. Mijn kinderen zijn al een half jaar mee bezig met hun kinderfeestje organiseren. Wie nodigen we uit? Wat gaan we doen? Hoe lang mag het feestje duren? Dat zijn de belangrijkste levensvragen.
Zelf ben ik er iets relaxter in. We zien tegen die tijd wel wat we met je kinderfeestje gaan doen. En wie je vrienden dan zijn om uit te nodigen. Bovendien heb ik inmiddels al aardig wat kinderfeestjes georganiseerd, dat ik een kant en klare draaiboek in mijn hoofd heb. Maar goed, nu is het dus zover. Het eerste kinderfeestje van dit jaar kan ik alweer afvinken. We rollen zo door naar de organisatie van het volgende kinderfeestje. Het kinderfeestje van mijn dochter die 7 jaar wordt. En verrassend genoeg (of eigenlijk ben ik een beetje teleurgesteld) wil ze haar kinderfeestje thuis vieren.
Whaaaaaa! Help. Hoe ging een kinderfeestje thuis ook alweer? Waar is mijn checklist?
Tja, kinderfeestjes thuis geven toch iets meer stress dan wanneer we het buiten de deur vieren. Maar ja, ik heb gezegd dat het háár kinderfeestje is en dat zij mag kiezen wát we gaan doen. En dus pakte ik mijn checklist voor een kinderfeestje thuis er maar weer eens bij. Eens even kijken hoe we dat gaan organiseren.
Checklist om een kinderfeestje te organiseren:
3 weken voor het kinderfeestje:
- Kies een datum waarop het kinderfeestje gevierd wordt
- Ga op zoek naar leuke ideeën voor een kinderfeestje
- Maak een lijst met kinderen wie je kind wil uitnodigen
- Maak of koop de uitnodigingen
- Bestel de feestartikelen (versiering), zeker wanneer je een themafeestje geeft
- Zorg voor een lijstje met cadeautjes voor het kinderfeestje
2 weken voor het kinderfeestje
- Deel de uitnodigingen uit
- Maak een draaiboek met spelletjes
- Koop de benodigdheden voor de spelletjes
- Verzin samen met je kind wat er allemaal getrakteerd moet worden
- Regel eventueel hulp, denk aan oma of een buurmeisje
- Ga je knutselen? Koop dan ook alvast de spullen hiervoor
- Maak eventuele reserveringen
1 week voor het kinderfeestje:
- Maak een tijdsplanning aan de hand van je draaiboek met spelletjes
- Plan extra spelletjes in want spelletjes met kinderen duren altijd korter dan je denkt
- Maak een plan B, zeker wanneer je veel buiten gepland hebt
1 dag voor of (indien je daar tijd voor hebt) op de dag zelf van het kinderfeestje:
- Doe je boodschappen
- Maak de taarten en/of traktatie
- Ruim je woonkamer op en haal zoveel mogelijk belangrijke spullen weg
- Decoreer je woonkamer in een eventueel thema
- Maak een app aan met de ouders van genodigden (leuk voor foto’s en eventuele info)
- Stel het feestvarken gerust
Het kinderfeestje organiseren, wat gaan we doen?
Goed, als je eenmaal de checklist hebt doorgenomen is het handig om je te richten op de tijdsplanning van het kinderfeestje. Vaak neem je als ouder veel te veel tijd voor een activiteit, met als gevolg dat je tijd over hebt en je geen idee hebt wat je met pak weg 8 stuiterende kinderen in je woonkamer moet doen. Belangrijk bij het organiseren van een kinderfeestje thuis is dat je extra activiteiten en spelletjes achter de hand hebt.
Hoe lang duurt een kinderfeestje?
Sowieso is het handig om eerst de tijd van het kinderfeestje vast te leggen. Hoe lang duurt een kinderfeestje? Over het algemeen duurt een kinderfeestje 3 tot 4 uur. Tenzij je natuurlijk een slaapfeestje organiseert, dan duurt een kinderfeestje veel langer! Ik zou bij een slaapfeestje overigens wel adviseren om de kinderen voor 12.00 ’s middags op te laten halen.
Kinderfeestje met of zonder eten?
Kinderfeestjes worden vaak op de woensdagmiddag gevierd. Kinderen komen dan vroeg uit school en dan heb je ruim de tijd om het partijtje te vieren. In dit geval is het een kinderfeestje mét eten. Voor de lunch kun je broodjes knakworst of pannenkoeken serveren. Maar een kinderfeestje kan natuurlijk ook zonder eten. Het scheelt je een hoop organiseren en gedoe. Dus als het even kan, zeker met kinderen van 5-6-7 jaar, zou ik adviseren om een partijtje te organiseren zonder eten.
Tijdplanning activiteiten
Hier een eventuele tijdsplanning van activiteiten en spelletjes:
Binnenkomst en cadeautjes uitdelen/uitpakken. Reken hier maximaal 15 minuten voor. Kinderen zijn heel snel binnen. Cadeautjes kun je laten verstoppen, zodat de jarige ze eerst moet zoeken. Ook het uitpakken van de cadeautjes gaat vliegensvlug.
Taart eten en wat drinken. Reken hier ook maximaal 15 minuten voor. De taart is écht zo naar binnen gewerkt en drinken al helemaal. Je kunt dit eventueel rekken door een aantal verjaardagsliedjes te zingen vóór het taart eten.
Buiten spelletjes doen. Het is natuurlijk afhankelijk van het weer en de leeftijd van de kinderen. Reken voor de kinderen tussen 4-6 jaar ongeveer een half uur. Oudere kinderen kunnen buitenspelletjes wat langer volhouden, zeker wanneer je een speurtocht oid. plant, reken dan een uur.
Binnen spelletjes doen. Ben je van plan om een uur binnen spelletjes te doen, organiseer dan twee keer zoveel spelletjes. Echt hoor, uit ervaring weet ik dat kinderen veel sneller zijn dan je denkt. En geloof me, je hebt binnen liever wat spelletjes teveel, dan tekort.
Knutselen Reken voor het knutselen een half tot een heel uur. Maar houd er ook rekening mee dat sommige kinderen helemaal niet van knutselen houden. Deze kinderen zijn met 5 minuten al klaar. Geef dit kind één van je extra spelletjes, een boek of iets anders wat hij of zij wel leuk vindt.
Gewoon spelen En soms heb je van alles georganiseerd voor het kinderfeestje, terwijl de kinderen gewoon willen spelen.
Tips voor het organiseren van een kinderfeestje
1. Betrek je kind zoveel mogelijk bij het kinderfeestje organiseren. Het is tenslotte zijn of haar feestje.
2. Organiseer je een kinderfeestje in een bepaald thema? Neem dan de tijd! Ga niet alles in de laatste week organiseren, want dan red je het echt niet meer.
3. Wat doe je met alle jassen en tassen? Zet een aantal boodschappenkratjes klaar waar de kinderen al hun spullen in doen. Dit voorkomt een volle trap en gang én dat kinderen hun spullen kwijt raken.
4. Ga je erop uit? Neem dan boodschappentassen mee voor de jassen en andere spullen.
5. Denk voor 1x even niet aan het milieu, maar wel aan je eigen gemoedsrust. Koop plastic of papieren bordjes en bekertjes.
6. Zet bij het uitpakken van de cadeautjes een boodschappentas klaar waar direct het cadeaupapier in kan.
7. Blijf relaxt! Ook al is het voor het kind het evenement van het jaar, het is ook ‘maar’ een kinderfeestje. Je hoeft helemaal niemand te overtreffen, als je kind het maar naar zijn zin heeft, dan kun je spreken van een geslaagd feestje.
Afbeeldingen: Shutterstock
2 Comments