Het opvoeden van kinderen gaat niet zonder vallen en opstaan. Het goed opvoeden van kinderen, dat is simpelweg niet te doen. Soms zijn de eeuwige discussies en het gejammer even teveel. Alle opvoedadviezen en nuttige opvoedtips, uit hoog aangeschreven opvoedboeken en ouderschapmagazines worden aan de kant gesmeten. Alle goede voornemens om positief op te voeden, worden overboord gegooid.
Nuttige opvoedtips van slap-ouderschap
En alles wat we nog kunnen uitvoeren is het slap-ouderschap. Maar dat slappe ouderschap zet wel zoden aan de dijk. Soms is het slappe ouderschap even nodig, om de opvoeding wel te laten werken. Want eindelijk wordt er serieus naar je geluisterd. Uiteindelijk wordt de rommel opgeruimd en uiteindelijk worden de schoenen aangetrokken. En uit onderzoek blijkt dat je van slap-ouderschap een veel gelukkigere ouder wordt. Dat zijn nog eens nuttige opvoedtips!
Tip 1. Vergelijk ze met andere kinderen
‘Je moet ze niet met andere kinderen vergelijken! Dat is niet goed voor hun zelfvertrouwen.’ Dit lees je in de opvoedboeken. Maar ze vergeten even dat kinderen van nature heel competitief zijn. Dus wanneer een ander zich wel goed gedraagt, of wel zijn kamer opruimt, stimuleert het je kind juist wanneer je zegt hoe goed de ander dat wel niet kan. Je kind zal wel even bewijzen dat hij dat nog veel beter kan!
Tip 2. Dreig op z’n tijd
Iedereen die zegt nooit te hebben gechanteerd of gedreigd iets van z’n kind af te pakken liegt. Dreigen met Sinterklaas heeft in januari niet heel veel effect en dus moet je creatief zijn. Dreigen met bijvoorbeeld het afpakken van schermtijd is heel leerzaam. Het leert de kinderen dat sommige handelingen consequenties hebben. Niks mis mee.
Tip 3. Lieg op z’n tijd
Om de opvoeding een beetje lekker door te komen, is het essentieel om zo nu en dan te liegen. Ik heb het niet over grote leugens, maar over leugentjes om eigen bestwil. Liegen dat de speelgoedwinkel gesloten is. Liegen dat je geen contant geld bij je hebt voor een ritje in de draaimolen. Liegen dat sperzieboontjes eigenlijk groene patatjes zijn. Een leugentje om eigen bestwil scheelt nu eenmaal heel veel tijd en frustratie.
Tip 4. Zaai een beetje angst
Angst is een middel om iets gedaan te krijgen. Net als plezier hebben in iets, maar kinderen ervaren nu eenmaal geen plezier aan het naar bed moeten. En dus zaaien we angst om die kinderen het bed in te krijgen en vooral daar te houden. ‘Als je nu nog één keer je bed uitkomt, zeg ik dat het kastmonster uit de kast mag komen!’.
Tip 5. Schuldgevoel
De meeste kinderen beschikken over empathie en met een beetje geluk is de meeste empathie voor jou als moeder. Daarom werkt het zo goed wanneer je zegt ‘hoe denk je dat mama zich voelt wanneer je dit doet?’. Een beetje schuldgevoel aanwakkeren kan geen kwaad. Een beetje manipulatie is juist heel slim. Het geeft je kinderen extra inlevingsvermogen en leert ze rekening houden met een ander. Maar wees er wel spaarzaam mee, want teveel schuldgevoel werkt averechts.
Bonustip: Deze tactiek werkt overigens ook prima op mannen!
Tip 6. Omkopen
Wanneer het strenge gezicht geen indruk meer maakt. Wanneer een lage stem geen indruk meer maakt. Wanneer net even te hard in zijn arm knijpen niet meer werkt. Wanneer alles in je ‘opvoeding’ lijkt te falen? Dan is omkoping het laatste redmiddel. Koop ze om met speelgoed, snoep en indien nodig met geld. Maar realiseer je wel dat het altijd van korte duur is en dat ze hier werkelijk helemaal niks van leren. Behalve hoe de wereld werkt, want voor welke prijs ben jij te koop?
Heb jij nog nuttige opvoedtips? Laat ze vooral aan ons horen! Want de opvoedboeken zijn immers uit het keukenraam gesmeten…
Afbeelding: Shutterstock