Het Sinterklaasfeest vieren is voor iedereen anders. De één gaat er helemaal in op (en dan heb ik het niet over het kind). En de ander gaat ongeacht de traditie, niet liegen tegen zijn eigen kind. Ik kies betreft het Sinterklaasfeest het liefst voor de nuchtere middenweg. Een leuk feestje zonder hysterie. Een spannend en mysterieus feestje, zonder al te veel te liegen. Ik laat de fantasie over Sinterklaas en zijn Pieten graag de vrije loop, maar wel alleen bij mijn kinderen, ik zelf ga er geen poespas bij bedenken. Gewoon een gezellig Sinterklaasfeestje, maar hoe bereid je zoiets voor?
De eerste voorbereidingen zijn al gedaan
Er is niet veel nodig om je kind enthousiast te krijgen voor het Sinterklaasfeest, dat doen de media en je omgeving al voor je. Denk aan het Sinterklaasjournaal. Denk aan de versieringen op school en in het winkelcentrum. In de weken voor 5 december zie je Sinterklaas en Piet overal om je heen. Voor sommige kinderen is dit voldoende voorbereiding om op te gaan in het fantasiespel wat het Sinterklaasfeest feitelijk is.
Bezoek een Sinterklaashuis en Pietendorp
Om de fantasie van je kind wat extra aan te wakkeren, zou je een Sinterklaashuis of een Pietendorp kunnen bezoeken. Vrijwel elke gemeente heeft een Sinterklaashuis ingericht. Check daarvoor even de website van je eigen gemeente om erachter te komen waar dat Sinterklaashuis te vinden is.
De Pietendorpen zijn iets schaarser. Een bekend Pietendorp is te vinden in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen. In dit Pietendorp is de pakjesboot te vinden, is er natuurlijk een pepernotenbakkerij en kunnen kinderen zich voordoen als hulpsinterklaas om het Sinterklaasfeest voor te bereiden.
In Archeon is zelfs de Stad van Sinterklaas te vinden. In deze stad van Sinterklaas bereiden alle Pieten zich voor op het Sinterklaasfeest en mogen alle kinderen in de pietenhuisjes helpen. Met verschillende opdrachten, zoals pakjes gooien, rijmen met de rijmpiet, kleuren met de tekenpiet, pakjes schieten met pijl en boog en schrijven met een veer behaal je een Pietendiploma.
Sinterklaasfeest voorbereidingen thuis
Goed, in je omgeving is er genoeg Sinterklaassfeer, nu thuis nog. Deze sfeer kun je bijvoorbeeld maken door Sinterklaas accessoires aan te schaffen. De Action heeft een flink assortiment aan Sinterklaas accessoires om je huis voor te bereiden op het Sinterklaasfeest. Ook de HEMA is één van mijn favorieten waar je deze Sinterklaas accessoires vinden kunt.
Van Sinterklaas-slingers, ballonnen en raamstickers tot aan wegwerpservies, servetten, rietjes en prikkers. Ook zijn er Sint en Piet verkleedpakken en accessoires verkrijgbaar voor de kleintjes.
Hoe vaak mogen de kinderen hun schoen zetten?
Wat zijn hier eigenlijk de regels voor? Niet eigenlijk, het blijft een fantasiespel dat iedere ouder op z’n eigen manier invult. Sommige kinderen mogen elke avond hun schoen zetten, maar niet met de garantie dat er de volgende dag iets in zit. Anderen zetten hun schoen alleen op zaterdagavond. Zelf houd ik me het liefste vast aan een schoenzetkalender. Wel zo helder voor het kind, maar ook voor de ouder.
Het lekkerste én leukste Sinterklaas snoepgoed
De gaten springen in je kiezen, maar oh oh oh het is te verleidelijk. En daarbij, wie zoet is, krijgt lekkers. Wat lekkers bakken, samen met je kleintjes, is natuurlijk erg leuk in deze Sinterklaas periode. Pepernoten bakken hoort erbij, maar ook deze Sinterklaas cadeaukoekjes zijn erg leuk om te maken.
Geen zin om zelf in de keuken te staan? Dan heeft HEMA ook de lekkerste én leukste zoetigheden voor je klaar liggen. Zo zijn er chocolaatjes in de vorm van lippenstiften, nagellak, hashtags, sportballen, unicorns, camera’s, euro’s, robotjes en Sinterklaas en Piet natuurlijk. Ook het amandelmarsepein is in de meest leuke figuren verkrijgbaar. Er is bijvoorbeeld amandelmarsepein in de vorm van macarons, pizza, sushi, mandarijntjes, groente, biggetjes en een frietzak. HEMA’s snoepspelletjes zijn onwijs leuk om als schoencadeautje te geven. Er is een voetbalspel dat bestaat uit een goal, twee vingerpoppetjes en voetballen gemaakt van chocolade. En er is een Sintspelletje waarmee je snoepjes, kruidnoten en chocolade kunt verdienen.
Ideeën om het Sinterklaasfeest vieren
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus bedenk van tevoren goed hoe je de grote dag, 5 december, het Sinterklaasfeest vieren wil. Het is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je kinderen. Hier een paar ideeën die passen bij de leeftijd van je kind en hoe je het Sinterklaasfeest vieren kunt.
Sinterklaasfeest vieren 0-4 jaar: mijn advies, hou het simpel! Een zak met cadeautjes is al spannend genoeg. Je kunt eventueel je buurman vragen om voor wat extra sensatie op de deur te kloppen.
Een ander idee voor peuters is om de cadeautjes te verstoppen door het hele huis. Met simpele aanwijzingen kunnen de peuters de cadeautjes zoeken.
Sinterklaasfeest vieren 4-7 jaar: dit is de meest hysterische fase betreft het Sinterklaasfeest vieren. Voor deze leeftijd is een goede voorbereiding dus echt belangrijk, anders zit je straks met óf overactieve stuiterende kinderen, of met zwaar depressieve kinderen. Beide zijn niet wenselijk. Mijn advies in deze is, hou het rustig en blijf nuchter. Laat ze lekker uitrazen waar nodig, maar jut ze vooral niet op. In deze leeftijd zijn de cadeaus erg belangrijk, maar ook een glimp van Sinterklaas of Piet kan zeer gewaardeerd worden. Je zou dus eventueel een Sinterklaas of Piet kunnen inhuren om bij je thuis langs te komen.
Sinterklaasfeest vieren 7+ jaar: Het verschilt een beetje per kind, maar de leeftijd 8/9 is de leeftijd waarop kinderen niet meer geloven in Sinterklaas. Wanneer er geen jongere broertjes of zusjes meer zijn, kun je overgaan op een andere manier van Sinterklaasfeest vieren. Je kunt bijvoorbeeld met de familie lootjes trekken en surprises maken. Het dobbelspel (Sinterklaas dobbelsteen) met cadeautjes is voor deze leeftijdcategorie ook al erg leuk om te spelen op Sinterklaasavond.
Sfeerafbeeldingen: Shutterstock