Ken je dat? Een telefoon vol met mooie afbeeldinkjes van je kinderen, maar moeders is in de verste verte niet te vinden. En wanneer ze er dan al eens op staat, staat ze er half of erger nog, met haar achterhoofd op de foto. Wat is dat toch? Waarom verdwijnt een moeder uit beeld wanneer er kinderen in het plaatje komen? Als ik naar mijn eigen situatie kijk, ben ik gewoon veel te kritisch. Ik zie vooral wallen, rimpels en een verlept hoofd. Zonde, want wanneer ik straks écht oud ben hebben mijn kinderen helemaal geen foto’s van hun moeder om op terug te kijken. ‘Hoe zag jij eruit toen ik baby was mam?’ ‘Ja geen idee, want ik sta amper op de foto’. Een ander puntje van aandacht is dat ik altijd degene ben die de plaatjes schiet. Oftewel, ik sta meer achter de camera dan voor de camera. Maar daar is inmiddels wat op bedacht: de welbekende selfie!
Hoe doe je dat nou, een selfie maken?
Ik vond een aantal tips in een infografic die ik vandaag graag even met je bespreek.
De compositie
Als allereerst de compositie dus. Op het moment is er de ‘onderkin-hype’ gaande. Je kunt je camera dan ietjse lager houden, zodat je jezelf van beneden af fotografeert. Persoonlijk kan ik al meedoen met de ‘onderkin-hype’ wanneer ik de camera recht voor me houd.
Daarnaast kun je ook kiezen voor asymmetrie, wat met kinderen vaak al op een natuurlijke manier lukt. Een selfie maak ik meestal samen met één, twee of alle drie mijn kinderen die automatisch mijn hoofd al opzij drukken.
En als laatste, wees niet bang om bij te snijden en de onnodige delen weg te knippen. En nee mama, jij bent niet onnodig dus waag het niet om je hoofd voor de helft weg te snijden! #momstaysinthepicture weet je nog?
De belichting
Natuurlijk wint altijd. Een natuurlijke uitstraling in een natuurlijke belichting zijn simpel weg het mooiste. Zorg dat je niet tegen het licht in fotografeert, maar dat je gezicht goed verlicht is. Niet overbelicht, want dan denken mensen weer dat er een spookverschijning in je selfie is beland. Wat overigens wel weer een mooi verhaal is.
Want een goede selfie vertelt een mooi verhaal. Je laat op de achtergrond bijvoorbeeld subtiel zien waar je bent én met wie je bent. Nietszeggende selfies zijn helemaal niet boeiend.
Wees niet bang
En als laatste wees niet bang! Wees niet bang om een filtertje te gebruiken. Wees niet bang om gewaagd bij te snijden en wees niet bang om attributen te gebruiken. Denk aan de selfiestick. Echt een uitkomst wanneer je niet pontificaal met je hoofd op het beeld wil. En moeders: wees niet bang voor die kraaienpoot of vouw op je voorhoofd, het vertelt een verhaal. En vooral, wees niet bang om in de ‘picture’ te staan.
Tot slot nog een leuk feitje: